De trechter als metafoor
Tegenwoordig is er een breed bewustzijn in de samenleving en organisaties over het belang van duurzame ontwikkeling en de urgentie hiervan. Bij het ontwikkelen van het raamwerk eind jaren ’80 van de vorige eeuw was dit nog niet het geval.
Om uit te leggen wat het belang is van duurzame ontwikkeling en de urgentie om hieraan te werken is de metafoor van de trechter gebruikt. In de trechter zijn drie fases te zien: Fase 1:
De vernauwende lijnen van de trechter illustreren de structurele degradatie van het ecologische en sociale systeem als gevolg van de moderne, mondiale samenleving en economie. Hierdoor ontstaan er maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering, grondstoffenschaarste, toenemende vervuiling, toenemende ongelijkheid, afnemend vertrouwen etc. Fase 2: De eerste uitdaging is om te zorgen dat de vernauwende muren van de trechter afgebogen worden tot parallelle lijnen. De structurele degradatie van het ecologisch en sociaal systeem is gestopt. Fase 3: Hierna breekt de fase aan van opbouwen en herstellen van het ecologisch en sociaal systeem. Dit betekent het vergroten van onze ecologische en maatschappelijke veerkracht. Vanuit het huidige bewustzijn en de ontwikkelingen richting circulaire-, donut -en betekeniseconomie is er al steeds meer aandacht voor de fase 3: regeneratief zijn. Vooral bij nieuw opgerichte bedrijven en organisaties. Dit neemt niet weg dat we nog een lange weg te gaan hebben om de structurele negatieve impacts op het ecologisch en sociale systeem te elimineren en regeneratief te worden. Het beeld van de trechter kan helpen om deze transitie te verduidelijken. |